Beverwijk maakt zich op voor massale ledenvergadering Tata Steel

Vierduizend leden verwacht op parkeerterrein van De Bazaar; volop ruimte om met voldoende onderlinge afstand en in veel gevallen vanuit de auto de ledenvergadering bij te wonen en te kunnen stemmen over het eisenpakket.

Morgenochtend gaan om 9.15 uur de  poorten open van van Parkeerterrein P1 van de Bazaar aan de  Ringvaartweg in Beverwijk voor de ledenvergadering die door het FNV is belegd voor de medewerkers van Tata Steel. Een bijzonder locatie, die alles te maken heeft met de coronacrisis. Om ruimte te bieden aan de 4000 verwachte leden en daarbij de 1,5 meter onderlinge ruimte te kunnen realiseren heeft de Bazaar de parkeerterreinen ter beschikking voor deze drive-in vergadering. Het is de bedoeling dat de medewerkers met de auto komen en ook in de auto blijven zitten tijdens de bijeenkomst.

Het grote parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk waar morgen de drive in Tata Steel – FNV ledenvergadering plaats gaat vinden

De Bazaar geeft aan het FNV initiatief te steunen omdat TATA een van de belangrijkste werkgevers is  in de regio en voor de werkgelegenheid en de sociale samenhang in de regio de continuïteit van TATA belangrijk is.

Na de afwijzing van gisteren van het eisenpakket door Tata Steel Nederland is de kans groot dat morgen besloten gaat worden tot nieuwe acties.

Vanmiddag is men in Beverwijk al druk bezig met de voorbereidingen op de dag van morgen

Het bericht Beverwijk maakt zich op voor massale ledenvergadering Tata Steel verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Beverwijk maakt zich op voor massale ledenvergadering Tata Steel

FNV Horeca opent meldpunt en geeft tips voor veilig werken vanaf 1 juni

FNV Horeca heeft een meldpunt geopend waar horecamedewerkers hun ervaringen kunnen delen over hun werkomstandigheden in de horeca sinds 1 juni. Maandag j.l. om 12.00 uur openden veel horecagelegenheden hun deuren en FNV Horeca houdt met dit meldpunt een vinger aan de pols of medewerkers vinden dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen.

Daarnaast komt de vakbond ook met tips – een Top 5 –  over veilig werken…..

Meldpunt Veilig aan het werk

FNV Horeca roept horecamedewerkers op hun ervaringen – zowel positieve als negatieve – met werken in de horeca in coronatijd te melden. De vakbond destilleert uit alle meldingen goede voorbeelden maar ook verbeter- en zorgpunten en deelt deze met horecawerkgevers en de overheid. Met de verwachting dat deze punten meegenomen worden in de besluitvorming over de situatie vanaf 1 juli a.s. wanneer in de horeca het maximale gastenaantal verhoogd wordt van 30 naar 100 gasten. Zorgwekkende individuele kwesties zullen de juristen van FNV Horeca direct al oppakken. Het meldpunt is te vinden op: www.fnvhoreca.nl/veiligaanhetwerk.

Tips veilig aan het werk Top 5

FNV Horeca heeft daarnaast ook tips opgesteld over veilig aan het werk, omdat er ondanks het horecaprotocol van werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland nog veel vragen bij horecamedewerkers leven over hun veiligheid in coronatijd. FNV Horeca deelt deze tips vanaf vandaag met horecamedewerkers.

Tips Top 5:

· Ook al vinden jij en je werkgever dat je onmisbaar bent, bij neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten of verhoging/koorts blijf je gewoon thuis;

· De RIVM-richtlijn van 1,5 meter afstand houden is ook in de horeca het uitgangspunt;

· Jouw werkgever moet voor een veilige werkplek zorgen en veiligheidsrisico’s met alle medewerkers bespreken;

· Werk zoveel mogelijk in ploegen met dezelfde medewerkers en ga niet allemaal tegelijk met pauze;

· Ook in coronatijd zijn je normale arbeidsvoorwaarden van toepassing, net als alle afspraken uit de cao horeca.

Gratis Horeca Herstart Handboek

Concrete handvatten hoe veilig en gezond aan de slag te gaan staan ook in het Horeca Herstart Handboek. FNV Horeca is een samenwerking aangegaan met de Gastvrijheidscoach dat speciaal dit handboek heeft ontwikkeld voor de situatie in de horeca vanaf 1 juni a.s. Het handboek is gratis beschikbaar via www.fnvhoreca.nl/handboek.

Het bericht FNV Horeca opent meldpunt en geeft tips voor veilig werken vanaf 1 juni verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
FNV Horeca opent meldpunt en geeft tips voor veilig werken vanaf 1 juni

Uitgaansgelegenheid BIJ45 nieuw in Beverwijk

Eigenlijk zou het centrum al op 4 april worden geopend, maar in plaats van een ‘grand opening’ werd ’t een ‘intelligente lockdown’. Een bizarre tegenvaller voor Jan-Willem Talen en Alex Schijffelen, de eigenaren van BIJ45.

Toch lijkt ’t er nu op dat er nu betere tijden aanbreken. Met de versoepeling van de coronamaatregelen mochten per 1 juni eindelijk de deuren open en konden de eerste gasten gaan genieten van het centrum dat voor alle leeftijden vertier en ontspanning in huis heeft.

Van alles is mogelijk, van bowlen op de 6 hypermoderne bowlingbanen verlicht met het nieuwste strike effect, Glow Mini Golf in een bijzondere onderwaterwereld, poolbiljarten, darts, of gewoon gezellig kijken naar sportwedstrijden in de sportbar.

De oorsprong van de naam van het nieuwe uitgaanscentrum ‘BIJ45’ ligt voor de hand: het centrum is gevestigd aan de Parallelweg 45 in Beverwijk, je zou kunnen zeggen: op de steeds meer tot uitgaans- en sportgebied transformerende meubelboulevard, waar recentelijk ook Burger King en KFC zich vestigden, McDonalds zijn vestiging renoveerde, ook binnenspeeltuin Ballorig een vestiging heeft en tevens diverse sportscholen zijn te vinden, zoals Cardio Fitness en MAX Sports & Wellness.

IJmond Nieuws ging deze week langs op het moment dat de champagnekurk knalde om de opening te vieren van BIJ45 en maakte bijgaande reportage.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws.

Het bericht Uitgaansgelegenheid BIJ45 nieuw in Beverwijk verscheen eerst op Heemskerk.

Source: RTV-IJMOND
Uitgaansgelegenheid BIJ45 nieuw in Beverwijk

Het Dorrup grill & wijn weer open

Net als voor alle horecaondernemers was het de afgelopen tweeënhalve maand een periode van afzien in onzekerheid. Vanaf vandaag mocht dan eindelijk de zaak weer open, weliswaar onder voorwaarden, maar toch.

Vanaf 12.00 uur gingen de deuren weer open, hopelijk voor alsnog een mooie zomer.

IJmond Nieuws ging vandaag langs bij het Dorrup en sprak daar met Xander Kleijne, eigenaar van Het Dorrup, over heden, verleden en toekomst.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond nieuws.

Het bericht Het Dorrup grill & wijn weer open verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Het Dorrup grill & wijn weer open

Wat was dát lekker: eindelijk weer op een Heemskerks terras!

Als een buitenstaander denkt aan Heemskerk, dan komt niet meteen de gedachte op van een ‘Walhalla’ op uitgaansgebied. Een Heemskerker zelf weet echter wel beter, want Heemskerk is gezegend met een flink aantal mooie café’s en restaurants en even zoveel mooie en gezellige terrassen.

De afgelopen tweeënhalve maand was het echter nadrukkelijk afzien, zowel voor de liefhebbers van een café- of terrasbezoek als voor de horecaondernemers zelf. Maar vandaag, 2e Pinksterdag, 1 juni, lijkt de zon weer opgegaan. Vanaf 12.00 mocht eindelijk de horeca de deuren weer openen en vulden de terrassen weer het straatbeeld.

Omroep Heemskerk maakte vanmorgen een ‘rondje langs de velden’, en ging langs bij Café Lokaal, Brasserie 38, Grand Café Van Ruysdael, Jack’s Bier Café, Het Dorrup, Olympia Grieks restaurant Olympia, Café Cheers en Café Dam

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van Omroep Heemskerk. 

Het bericht Wat was dát lekker: eindelijk weer op een Heemskerks terras! verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Wat was dát lekker: eindelijk weer op een Heemskerks terras!

Regering pakt stikstofneerslag aan, en dat is hard nodig voor het behoud van de duinen

Ecosysteem in de war door teveel aan stikstof met als gevolg: overmatige begroeiing met struiken en grassen, waardoor duinen niet meer kunnen stuiven, oorspronkelijke vegetatie, vogels en insecten verdwijnen en  voor vogels steeds minder voedsel te vinden.

(bron: Stichting Duinbehoud)

De komende 10 jaar trekt de regering 5 miljard euro uit om de stikstofneerslag aan te pakken. Stichting Duinbehoud benadrukt dat dat goed nieuws. Wel benadrukt de stichting in een brief aan minister Schouten en de vier kustprovincies het belang van het investeren in een goed beheer van natuurherstelprojecten en in de aanleg van buffers rond de natuurgebieden.

Marc Janssen, bioloog en directeur van de Stichting Duinbehoud: “Vijf miljard is een flinke investering en een stap in de goede richting. Maar als het daarbij blijft, dan  staat de natuur in 2030 nog steeds bloot aan te veel stikstof. Ook na 2030 zijn er investeringen noodzakelijk, met name om de stikstofuitstoot structureel omlaag te brengen.”

Duingebied voedselarm, en dat moet juist zo blijven
Oorspronkelijk is het Nederlandse duingebied voedselarm. Eeuwenlang hebben flora en fauna hun overlevingsstrategieën hierop ingesteld. Nu gooit stikstof het ecosysteem danig in de war. In de Hollandse duingebieden is dat terug te zien in een overmatige begroeiing met struiken en grassen. Duinen stuiven daardoor nauwelijks meer en de oorspronkelijke soortenrijke vegetatie, vogels en insecten verdwijnen. Op overwoekerde plekken in de duinen is voor vogels steeds minder voedsel te vinden. Ook dieren zijn de dupe.Bomenkap nodig, maar stuit op weerstand
Hoe kunnen we de teloorgang van de duinen aanpakken als de stikstofreductie voorlopig tekortschiet? Marc Janssen: “Afplaggen van duingebied en bomenkap levert snel zichtbaar resultaat op. Het biedt kansen voor de oorspronkelijk soortenrijke vegetaties”. Maar dat stuit op weerstand bij het publiek, zo bleek recent nog bij de bomenkap in de Schoorlse duinen. Kleinschalige herstelmaatregelen en intensivering van het natuurbeheer zullen noodzakelijk zijn.

Aanpakken grote vervuilers
Daarnaast zullen de grote vervuilers zoals Tata Steel aangepakt moeten worden en liggen er kansen voor de inrichting van bufferzones rond de natuurgebied. De hervorming van de landbouw kan hierin een rol spelen, een landbouw die de natuur minder belast en de biodiversiteit bevordert. “Het zou mooi zijn als de hooilanden van de veehouderijbedrijven langs de randen van de natuurgebieden komen te liggen en de veestallen op grotere afstand”.Wat zijn de prioriteiten voor de duinen?
“Ze moeten meer ruimte krijgen, zowel aan de zee- als de landzijde. Bijvoorbeeld door aan de binnenduinrand grond aan de kopen en om te zetten in natuur of extensief hooiland. Meer ruimte voor natuurgebieden vergroot de diversiteit en de overlevingskansen voor planten en dieren. En er moeten ecologische verbindingszones komen tussen het duingebied en de landinwaarts gelegen groengebieden. Dat levert bovendien wandel- en fietsrecreatie op. Goed nieuws dus, voor wandelaars en fietsers. En de lokale economie.”

Rijkdom aan biodiversiteit
Eric Wisse, duinconsulent van de Stichting Duinbehoud, maakt deel uit van een netwerk dat functioneert als de oren en ogen van de Stichting Duinbehoud in de natuur langs de hele Nederlandse kust. Hij baant zich een weg door duinbegroeiing, die nat is van de miezerregen en de dauw.  Het kalkrijke duin, met aardsterren tussen het duinsterretjesmos grenst aan een zuidhelling; een natuurlijk ‘insectenhotel’, waar duinhagedissen hun eitjes leggen in het warme zand.
Eric: “Het ziet er vredig uit, maar in werkelijkheid is hier een strijd gaande.” Langs een wandelpad in het Westduinpark, bij Duindorp, buigt hij zich over walstro en bitterkruid. Grassen en oprukkende duindoorn verdringen deze zeldzame duinplanten. “Ze worstelen om licht, ruimte en zuurstof. De duinvegetatie kwijnt hier langzaam weg. De kruiden raken overwoekerd door grassen en duindoorn”

Stikstofarme grond een vereiste voor duinvegetatie
Duinvegetatie gedijt bij stikstofarme grond. Uiteenlopende plantensoorten kunnen er vredig naast elkaar leven. Maar gras, bramen en brandnetels groeien ongehinderd door een overmaat aan stikstof, afkomstig uit landbouw, huizen, verkeer en de industrie. “In de afgelopen decennia zijn de stikstofverbindingen in de grond met veertig procent toegenomen,” legt Wisse uit. “Het is een sluipend proces. De duinen herbergen nu nog de grootste rijkdom aan biodiversiteit van Nederland. Misschien wel van heel Europa. Dat laten we niet verloren gaan.”Stichting Duinbehoud
Stichting Duinbehoud is een onafhankelijke, landelijke organisatie die opkomt voor de natuur langs de hele Nederlandse kust en voor de belangen van mensen die van deze natuur genieten. Het is mogelijk om donateur te worden via www.duinbehoud.nl.

Het bericht Regering pakt stikstofneerslag aan, en dat is hard nodig voor het behoud van de duinen verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Regering pakt stikstofneerslag aan, en dat is hard nodig voor het behoud van de duinen

Calamiteitenteam Sportvisserij MidWest Nederland in actie om vissen te redden

Door de lange periode van droogte bestaat op dit moment het risico dat wateren droogvallen, wat rampzalig is voor de talloze vissen in deze wateren. Daarom heeft Sportvisserij MidWest Nederland een calamiteitenteam opgezet om de vissen te redden

Het is alweer een behoorlijke tijd droog en dat betekent dat wateren droog kunnen vallen. Voor  de talloze vissen die in deze wateren zwemmen is dat rampzalig. Maar ook door werkzaamheden aan het water en zuurstofgebrek door algengroei kunnen vissen in de problemen komen.

Het is het naar gezicht om te zien dat vissen liggen te spartelen en naar lucht happen. Sportvissers zijn  echte vissenliefhebbers en zetten zich in om vissterfte te voorkomen en redden graag vissen.

Sportvisserij MidWest Nederland heeft daarom een calamiteitenteam met vrijwilligers die getraind zijn in het herkennen van vissen in nood, de verschillende soorten calamiteiten en hoe te handelen als er iets aan de hand is. Het calamiteitenteam beschikt over allerlei materialen, waaronder zuurstofpompen,  om vissen te redden. Het team werkt veelal samen met waterbeheerders als het waterschap of gemeenten.

Als u vissen in nood of vissterfte ziet dan kunt u dit melden via Sportvisserij MidWest Nederland, 0251-318882 of 06-10709183 (buiten kantooruren) /   info@sportvisserijmidwestnederland.nl. Meldingen kunnen ook via www.meldpuntwater.nl worden gedaan.

Het bericht Calamiteitenteam Sportvisserij MidWest Nederland in actie om vissen te redden verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Calamiteitenteam Sportvisserij MidWest Nederland in actie om vissen te redden

Nationale Balkon Beweegdag bij Waterrijck in Heemskerk

Op vrijdag 29 mei organiseerde het Nationaal Ouderenfonds samen met haar partners de Nationale Balkon Beweegdag! Even lekker met elkaar bewegen op het eigen balkon, op veilige afstand van alles en iedereen die corona over zou kunnen brengen.

Wat is ‘Balkon Bewegen’ Even
Het ‘Balkon Bewegen’ is een initiatief ontstaan in Corona-tijd waarbij vrijwilligers en professionals zoals docenten sport en bewegen 55+, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, OldStars en bewegingscoaches langs woon- en zorgcentra gaan om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin. Een gezellige en sportieve activiteit op ‘afstand’, waar men met elkaar en voor elkaar actief is.

Ook aan Woonzorgcentrum Waterrijck in Heemskerk ging de nationale Balkon Beweegdag niet onopgemerkt voorbij. Bart Neeft en Lisanne Bouman van Team Sportservice Kennemerland samen met Sheila Bijtenhoorn van Welschap Welzijn gaven de Nationale Balkon Beweegdag voor de ouderen van Waterrijck gestalte.

IJmond Nieuws was erbij en zag hoe enthousiast werd meegedaan vanaf de zonovergoten balkons.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws.

Het bericht Nationale Balkon Beweegdag bij Waterrijck in Heemskerk verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Nationale Balkon Beweegdag bij Waterrijck in Heemskerk

‘Keep Your Distance’ pijnlijke tegenhanger van How ‘Bout Us

Veertig jaar na ultieme schuifelhit lijkt ‘schuifelen’ er voorlopig niet in te zitten. De boodschap is ‘afstand houden’ en dat, terwijl de zomermaanden voor jongeren  juist uitnodigen om… vul zelf maar in.

(tekst: Wim Meijer)

Je zult maar jong zijn in deze tijd van corona. Leuk hoor, met z’n allen verstandig zijn, rekening houden met de ouderen, terwijl je zelf minder kwetsbaar bent (je doet ’t met liefde… maar toch!), geen examenfeestjes, geen vakantiebaantje op het strand, geen party’s, en als je dan toch naar een ‘verantwoord’ feestje gaat dan moet je anderhalve meter afstand houden en dat, terwijl de hormonen door je lijf gieren. Kortom: weinig ‘Sex On The Beach’.

Zó zag de zomer van de babyboomers er 40 jaar geleden uit
Als er één generatie is die moet kunnen begrijpen was al die jongeren van deze tijd moeten missen dan zijn het wel de late babyboomers. Dan heb ik het over al die ‘verstandige’ mensen, die nu rond hun pensioengerechtigde leeftijd zitten en dus kwetsbaar zijn. Hoe zag hún zomer er uit, zo’n 40 jaar geleden?

Laten we eens teruggaan naar 31 mei 1981. Toen werd de toon gezet voor een ‘warme zomer’ voor de toenmalige jongeren door de Amerikaanse soulgroep Champaign die op die dag de eerste plaats van de Top-40 te veroverde met de ultieme schuifelhit ‘How ‘bout us’.

Gedurende maar liefst acht (!) weken hield de zevenmans-formatie uit Champaign (Illinois) die leidende positie steevast in handen. Daarmee schreven ze de grootste hit van het jaar 1981 op hun naam en legden ze beslag op de 3e plaats van de decenniumlijst van de tachtiger jaren.

Weinig ‘latere babyboomers’ zullen geen warme herinneringen hebben overhouden aan ‘How ‘about us’. Het nummer paste naadloos in het rijtje gedroomde slijpnummers uit die periode, zoals ‘Whither shade of pale’ van Procal Harem, ‘Du’ van Peter Maffay, ‘Je t’aime moi non plus’ van Jane Berkin en Serge Gainsbourg, ‘Angie’ van The Rolling Stones en ‘Love Hurts’ van Nazareth.

Veel van die ‘late babyboomers’ kunnen nog steeds wegdromen bij de klanken van ‘How bout us’, denkend aan toen en inmiddels het antwoord kennende op de vraag ‘Some people are made for each other. Some people can love one another for life: How ‘bout us?“ In mijn geval moest ik de vraag negatief beantwoorden. De liefde waarmee ik toen ‘schuifelde’ ligt, net zoals ‘How ‘bout us’ al 38 jaar achter me. Maar gelukkig volgden er na Champaign nog veel meer mooie schuifelnummers.

Eveneens een legendarische schuifelhit, zelf van nóg 10 jaar eerder, uit 1970, Du van Peter Maffay:

Harde realiteit voor huidige jonge generatie
Maar nu terug naar de harde realiteit van vandaag. Hoe ontnuchterend kan ’t zijn als de onvermurwbare Mark Rutte, gesteund door zijn RIVM-vriendje Jaap, aangeeft dat ‘afstand houden’ voorlopig het devies is. En áls je dan als jongere die uiterst menselijke verleiding om even toe te geven aan de schreeuw van het testosteron toch niet kunt weerstaan,dan loop je de kans opeens een BOA op je weg te vinden (al dan niet met gummiknuppel) die heel ontnuchterend een boete van 390 euro uitschrijft.

Al met al, beste ‘oudere generatie’, wij (ik behoor zelf ook tot die generatie) weten als geen ander wat de jongeren nu moeten missen. Ik stel voor dat, na al hún binnenblijven van de laatste maanden voor ons, wij de komende maanden binnen blijven voor hún, zodat ze veilig kunnen ‘schuifelen’  zonder risico ons te besmetten. Want we willen hen toch niet aandoen dat ze over 40 jaar terugkijken op die té ‘coole’ (maar dan ook écht ‘koel’) zomer van 2020 met als ultieme zomerhit van de toen al 71-jarige folkzanger Richard Thompson ‘Keep Your Distance’.

Het bericht ‘Keep Your Distance’ pijnlijke tegenhanger van How ‘Bout Us verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
‘Keep Your Distance’ pijnlijke tegenhanger van How ‘Bout Us

Jeugdtrainingen ADO’20 in jubileumjaar weer van start

Besta je als voetclub 100 jaar, wil je dat uitgebreid vieren, en dan krijg je de coronacrisis over je heen. Bij ADO’20 hadden ze zich een heel ander jubileumjaar voorgesteld.

Allerlei evenementen stonden al op heet programma, maar die konden met de komst van corona in één keer van tafel worden geveegd. Alleen de uitgave van het jubileumboek, twee weken geleden, ging gelukkig door.

Vandaag ging het jubileumboek ook in de verkoop, zowel in de boekwinkel als op het voetbalveld, waar de jeugd inmiddels weer lekker aan het trainen was.

Omroep Heemskerk ging een kijkje nemen op sportpark De Vlotter en maakte bijgaande reportage.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van Omroep Heemskerk.

Het bericht Jeugdtrainingen ADO’20 in jubileumjaar weer van start verscheen eerst op Heemskerk.

Source: Nieuws Heemskerk
Jeugdtrainingen ADO’20 in jubileumjaar weer van start